Nieuws - Algemeen

18-1-2014 - Minister Schultz: geen APK-plicht voor motoren

In een brief aan de Tweede Kamer geeft Minister Schultz van Haegen van infrastructuur en Milieu uitleg over de uitkomst van de onderhandelingsresultaten van het APK-pakket technische controles van voertuigen. In de brief geeft de minister aan dat de Raad, het Europese Parlement en de Europese Commissie een principeakkoord hebben bereikt waarbij aan (bijna) alle Nederlandse bezwaren is tegemoetgekomen. Hierdoor is er geen aanleiding om het Nederlandse APK-systeem aan te passen. Garages mogen dus ook in de toekomst zowel keuringen als onderhoud van auto's blijven verrichten en voor motorrijders betekent dit dat de verplichte APK-keuring voor motorfietsen er niet gaat komen. Voorwaarde om onder de verplichte APK-keuring voor motoren uit te komen is wel dat de Europese lidstaten binnen drie jaar alternatieve voorstellen ter verbetering van de verkeersveiligheid van motorrijders moeten omzetten in nationale wetgeving. De minister: "Ik ben van mening dat Nederland hiermee een zeer goed onderhandelingsresultaat heeft behaald. Aan bijna alle Nederlandse bezwaren is tegemoet gekomen. Het goedwerkende Nederlandse APK-systeem blijft intact. De Nederlandse burger en het bedrijfsleven worden niet opgezadeld met een onnodige forse lastenverzwaring. Ik ga de motoren niet onder de APK-plicht brengen. De kosten van een APK voor motoren staan niet in verhouding tot de baten voor de verkeersveiligheid en het milieu. Ik ben van mening dat er effectievere manieren zijn om de verkeersveiligheid voor motorrijders te verbeteren. Ik zal ervoor zorgen dat er passende alternatieve beleidsmaatregelen worden genomen.

Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aanmelden op onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van het laatste nieuws.

Motorclub Wehl e.o
Stationsstraat 16 7031 BP Wehl